Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch was zo’n 20 jaar geleden één van Nederlands eerste craftbrouwerijen, de kleine en lokale brouwerijen die je de laatste jaren steeds meer ziet verschijnen. Dat brouwer Ad Kusters, creatieve man met een scheikundige achtergrond, daarmee een echte trendsetter zou blijken te zijn, wist hij toen nog niet. Hij wist wèl wat hij wilde met zijn brouwerij: mooie, herkenbare bieren brouwen met een constante hoge kwaliteit.
En daarin is hij geslaagd. De bieren van De Pimpelmeesch zijn stuk voor stuk bijzonder in al hun eenvoud. De recepten zijn gebaseerd op bekende bierstijlen.
De ingrediënten die hij gebruikt zijn puur en van hoge kwaliteit. Ad brouwt namelijk uitsluitend met water, mout, hop, gist en een enkele specerij. Niks geen extravagante ingrediënten of grote hoeveelheden hop. Zijn bieren hebben dat helemaal niet nodig!
En dat is niet onopgemerkt gebleven. Pimpelmeesch bieren vinden hun weg naar bierliefhebbers door heel Nederland. Al blijft de kans om ze tegen te komen toch het grootst in Brabant en Zuid-Nederland. Niet verrassend voor een kleine, lokale brouwerij die zo sterk verbonden is met de streek als De Pimpelmeesch.
Die sterke verbondenheid vind je in alles terug. Allereerst in de naam van de Brabantse brouwerij. Brabanders staan bekend als levensgenieters, bourgondiërs die van gezelligheid houden. De naam ‘Pimpelmeesch’ is een combinatie van ‘pimpelen’, lekker drinken of borrelen, en ‘meesch’, Brabants dialect voor mens.
Als ‘de naam een voorteken is’, kan een brouwer zich geen betere plek dan Chaam wensen. ‘Chaam’ is waarschijnlijk een verbastering van het Latijnse ‘canaba’, dat taveerne of drankkelder betekent. En dat woord is te koppelen aan het woord ‘camba’ dat Latijn is voor ‘mouterij’. De plaatsnaam Chaam lijkt te verwijzen naar “een plaats waar men gerst laat kiemen”. Alles wat bier betreft komt dus mooi bij elkaar in Chaam.
De Pimpelmeesch wil er verder echt toe doen in de regio en heeft het behoud van regionaal erfgoed hoog in het vaandel. De Dorpsbrouwerij ontwikkelt daarom exclusieve speciaalbieren voor enkele cafés en restaurants in de omgeving. Regionale ingrediënten spelen daarbij een belangrijke rol. Zo vindt een landgoed het zelf verbouwde rogge terug in het speciaal voor hen gebrouwen bier.