HET VERHAAL
ACHTER HET BIER

Chaamse bierenEén van
de eerste

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch was zo’n 20 jaar geleden één van Nederlands eerste craftbrouwerijen, de kleine en lokale brouwerijen die je de laatste jaren steeds meer ziet verschijnen. Dat brouwer Ad Kusters, creatieve man met een scheikundige achtergrond, daarmee een echte trendsetter zou blijken te zijn, wist hij toen nog niet. Hij wist wèl wat hij wilde met zijn brouwerij: mooie, herkenbare bieren brouwen met een constante hoge kwaliteit.

En daarin is hij geslaagd. De bieren van De Pimpelmeesch zijn stuk voor stuk bijzonder in al hun eenvoud. De recepten zijn gebaseerd op bekende bierstijlen.

https://pimpelmeesch.nl/wp-content/uploads/2020/02/pure-eenvoud20j.png

Constant hoge kwaliteitBijzonder in al hun pure eenvoud

De ingrediënten die hij gebruikt zijn puur en van hoge kwaliteit. Ad brouwt namelijk uitsluitend met water, mout, hop, gist en een enkele specerij. Niks geen extravagante ingrediënten of grote hoeveelheden hop. Zijn bieren hebben dat helemaal niet nodig!

En dat is niet onopgemerkt gebleven. Pimpelmeesch bieren vinden hun weg naar bierliefhebbers door heel Nederland. Al blijft de kans om ze tegen te komen toch het grootst in Brabant en Zuid-Nederland. Niet verrassend voor een kleine, lokale brouwerij die zo sterk verbonden is met de streek als De Pimpelmeesch.

Regionale verbondenheid in naam ...

Die sterke verbondenheid vind je in alles terug. Allereerst in de naam van de Brabantse brouwerij. Brabanders staan bekend als levensgenieters, bourgondiërs die van gezelligheid houden. De naam ‘Pimpelmeesch’ is een combinatie van ‘pimpelen’, lekker drinken of borrelen, en ‘meesch’, Brabants dialect voor mens.

Als ‘de naam een voorteken is’, kan een brouwer zich geen betere plek dan Chaam wensen. ‘Chaam’ is waarschijnlijk een verbastering van het Latijnse ‘canaba’, dat taveerne of drankkelder betekent. En dat woord is te koppelen aan het woord ‘camba’ dat Latijn is voor ‘mouterij’. De plaatsnaam Chaam lijkt te verwijzen naar “een plaats waar men gerst laat kiemen”. Alles wat bier betreft komt dus mooi bij elkaar in Chaam.

en werkwijze

De Pimpelmeesch wil er verder echt toe doen in de regio en heeft het behoud van regionaal erfgoed hoog in het vaandel. De Dorpsbrouwerij ontwikkelt daarom exclusieve speciaalbieren voor enkele cafés en restaurants in de omgeving. Regionale ingrediënten spelen daarbij een belangrijke rol. Zo vindt een landgoed het zelf verbouwde rogge terug in het speciaal voor hen gebrouwen bier.

https://pimpelmeesch.nl/wp-content/uploads/2020/02/Baken-van-Breda-640x857.png

BIEREN IN OPDRACHT

Bij Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch worden exclusieve huisbieren ontwikkeld voor recreatie- en horecabedrijven in de regio. En dan het liefst met regionale ingrediënten.
Café de Beurs, Oosterhout
Café de Beurs, Oosterhout
Voor café de Beurs in Oosterhout brouwt Ad 4 spiksplinternieuwe huisbieren. Beurs Zilverblond en Beurs Goudblond vind je het hele jaar door op tap.
Landgoed de Hoevens, Alphen
Landgoed de Hoevens, Alphen
De Dorpsbrouwer brouwt voor Landgoed de Hoevens een uniek eigen bier. Het biologisch geteelde St. Jan’s Rogge van het landgoed zelf is daarvoor een belangrijk ingrediënt.
 Pannenkoekenhuis Ten Bosch, Chaam
Pannenkoekenhuis Ten Bosch, Chaam
Pannenkoekenhuis Ten Bosch is onlosmakelijk verbonden met de Legendejagers. De stamkroeg van de Legendejagers is Hûske ten Halve. En natuurlijk hebben zij hun eigen Legendejagersbier: een lichtblond bier met een lichtbittere afdronk.
Groeversbier
Groeversbier
Bij De Steengroeve, gelegen in de Chaamse bossen, serveren ze een heerlijke Groeversburger die
fantastisch samen gaat met het Groeversbier. Een donker bier met een lichte toets van karamel.
Pannenkoekenhuizen Koeckers
Pannenkoekenhuizen Koeckers
Voor de Pannenkoekenbakkers van Koeckers in Den Hout en Zundert.heeft onze Dorpsbrouwer een frisblond huisbier en een klassieke stijl Dubbel ontwikkeld. De blonde is toegankelijk en doordrinkbaar, licht-hoppig met een miniem zoetje.
Het donkere huisbier heeft tonen van gebrande mout en caramel. Beide zijn kakelvers van het vat en op fles te proeven
RCN De Flaasbloem in Chaam
RCN De Flaasbloem in Chaam
Vanaf de lente 2021 is bij Brasserie ’t Smokkelstrand op RCN camping De Flaasbloem een blond bier te proeven. Vers van de tap.
Dit bier heeft kenmerken van een klassieke Tripel; kruidig, wat zwaarder in alcohol en vol-moutig.