HET VERHAAL
ACHTER HET BIER

Pimpelmeesch bierenEén van
de eerste

Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch was zo’n 20 jaar geleden één van Nederlands eerste craftbrouwerijen, de kleine en lokale brouwerijen die je de laatste jaren steeds meer ziet verschijnen. Dat brouwer Ad Kusters, creatieve man met een scheikundige achtergrond, daarmee een echte trendsetter zou blijken te zijn, wist hij toen nog niet. Hij wist wèl wat hij wilde met zijn brouwerij: mooie, herkenbare bieren brouwen met een constante hoge kwaliteit.

En daarin is hij geslaagd. De bieren van De Pimpelmeesch zijn stuk voor stuk bijzonder in al hun eenvoud. De recepten zijn gebaseerd op bekende bierstijlen.

https://pimpelmeesch.nl/wp-content/uploads/2019/09/Chaamse-Tripel-e1569865318784.png

Constant hoge kwaliteitBijzonder in al hun pure eenvoud

De ingrediënten die hij gebruikt zijn puur en van hoge kwaliteit. Ad brouwt namelijk uitsluitend met water, mout, hop, gist en een enkele specerij. Niks geen extravagante ingrediënten of grote hoeveelheden hop. Zijn bieren hebben dat helemaal niet nodig!

En dat is niet onopgemerkt gebleven. Pimpelmeesch bieren vinden hun weg naar bierliefhebbers door heel Nederland. Al blijft de kans om ze tegen te komen toch het grootst in Brabant en Zuid-Nederland. Niet verrassend voor een kleine, lokale brouwerij die zo sterk verbonden is met de streek als De Pimpelmeesch.

Regionale verbondenheid in naam ...

Die sterke verbondenheid vind je in alles terug. Allereerst in de naam van de Brabantse brouwerij. Brabanders staan bekend als levensgenieters, bourgondiërs die van gezelligheid houden. De naam ‘Pimpelmeesch’ is een combinatie van ‘pimpelen’, lekker drinken of borrelen, en ‘meesch’, Brabants dialect voor mens.

Als ‘de naam een voorteken is’, kan een brouwer zich geen betere plek dan Chaam wensen. ‘Chaam’ is waarschijnlijk een verbastering van het Latijnse ‘canaba’, dat taveerne of drankkelder betekent. En dat woord is te koppelen aan het woord ‘camba’ dat Latijn is voor ‘mouterij’. De plaatsnaam Chaam lijkt te verwijzen naar “een plaats waar men gerst laat kiemen”.  Alles bij elkaar is Chaam dus dé plek om speciaalbieren te brouwen.

en werkwijze

De Pimpelmeesch wil er verder echt toe doen in de regio en heeft het behoud van regionaal erfgoed hoog in het vaandel. De Dorpsbrouwerij ontwikkelt en brouwt daarom exclusieve speciaalbieren voor enkele cafés en restaurants in de omgeving. Regionale ingrediënten spelen daarbij een belangrijke rol. Zo vindt een landgoed het zelf verbouwde rogge terug in het speciaal voor hen gebrouwen bier.

Niewsgierig geworden?
https://pimpelmeesch.nl/wp-content/uploads/2019/09/Baken-van-Breda-e1569865338673.png

BIEREN IN OPDRACHT

Bij Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch worden exclusieve huisbieren ontwikkeld en gebrouwen voor recreatie- en horecabedrijven in de regio. En dan het liefst met regionale ingrediënten.
Café de Beurs, Oosterhout
Café de Beurs, Oosterhout
Voor café de Beurs in Oosterhout brouwt Ad 4 spiksplinternieuwe huisbieren. Beurs Zilverblond en Beurs Goudblond vind je het hele jaar door op tap.
Restaurant Porta Sud, Breda
Restaurant Porta Sud, Breda
Porta Sud serveert in haar restaurant en bij catering opdrachten haar eigen Porta Bionda, een lichtblond bier met karakter.
Landgoed de Hoevens, Alphen
Landgoed de Hoevens, Alphen
De Dorpsbrouwer brouwt voor Landgoed de Hoevens een uniek eigen bier. Het biologisch geteelde St. Jan’s Rogge van het landgoed zelf is daarvoor een belangrijk ingrediënt.
 Pannenkoekenhuis Ten Bosch, Chaam
Pannenkoekenhuis Ten Bosch, Chaam
Pannenkoekenhuis Ten Bosch is onlosmakelijk verbonden met de Legendejagers. De stamkroeg van de Legendejagers is Hûske ten Halve. En natuurlijk hebben zij hun eigen Legendejagersbier: een lichtblond bier met een lichtbittere afdronk.
Bij Toontje Schoen, Chaam
Bij Toontje Schoen, Chaam
Voor Boerderijterras en -café Bij Toontje Schoen ontwikkelde onze Dorpsbrouwer een lichtblond bier, genoemd naar de vijf generaties Ton Schoenmakers.